Biserica Greco-catolică „Schimbarea la Față” Siret
BISERICA GRECO-CATOLICĂ „SCHIMBAREA LA FAȚĂ” SIRET
sărbătorită la data de 6 august
Este un lăcaș de cult construit în anul 1908 pentru credincioșii greco-catolici ucraineni din orașul Siret.
Parohia greco-catolică din Siret a trecut printr-o perioadă de înflorire în timpul păstoririi preotului Clemente Zlepko (în ucraineană Климентій Злепко) (1868-1934), paroh al comunității siretene timp de 40 de ani (1894-1934) și administrator apostolic al parohiilor greco-catolice rutene din România (1923-1930). Ca urmare a eforturilor sale, credincioșii greco-catolici ruteni din Siret au reușit în anul 1908 să-și construiască o biserică cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului” sau „Preobrajenia”. Lăcașul de cult a fost sfințit la 14 iunie 1908 de către episcopul Hryhorij Chomyszyn de Stanislav.
În perioada păstoririi preotului Zlepko, a fost construită o bisericuță greco-catolică ucraineană în filiala Gropeni. Preotul paroh a scris o cronică a parohiei intitulată „Letopis greko katolickoi parafji Seret”.
După Unirea Bucovinei cu România (1918), greco-catolicii ruteni s-au aflat pe teritoriul României. În anul 1922 a fost înființată o administratură apostolică cu sediul în orașul Siret (astăzi în județul Suceava), cu rol de a-și exercita jurisdicția asupra parohiilor greco-catolice rutene din Regatul României. Administratura era subordonată direct Nunțiaturii Apostolice din București. Preotul Clemente Zlepko, parohul greco-catolic de Siret, a îndeplinit între anii 1923-1930 funcția de administrator apostolic al parohiilor greco-catolice rutene din România. [10] În negocierile pentru încheierea Concordatului cu Vaticanul, Guvernul României a insistat asupra eliminării Administraturii apostolice a greco-catolicilor ruteni. În anul 1930, după încheierea Concordatului cu Vaticanul și ratificarea sa de către Parlament, Papa Pius al XI-lea a desființat administratura apostolică, dar a stabilit un vicariat greco-catolic rutean sub jurisdicția Eparhiei Române Unite a Maramureșului.
Preotului Clemente Zlepko i-a succedat parohul Vladimir Vorobchievici, care a păstorit parohia timp de 48 de ani. Acesta a administrat în perioada iulie – septembrie 1945 și parohia romano-catolică, rămasă fără preot.
Interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma prin decretul nr. 358 din 1 decembrie 1948 a determinat și desființarea Vicariatului greco-catolic ucrainean. Ulterior a fost înființat un Vicariat ortodox cu sediul la Sighetu Marmației, județul Maramureș, care cuprindea parohii din Maramureș, Transilvania, Crișana și Banat. Vicariatul ortodox a fost desființat în anul 1952, fiind transformat în protopopiat ortodox ucrainean de coordonare.
Preoții greco-catolici ruteni din Bucovina au cerut protecția Episcopiei romano-catolice de Iași, dar aceasta a comunicat Guvernului României că „preoții Maniu Nicolae, Rogojinschi Emil, Toniuc Isidor și Vorobchievici Vladimir nu aparțin bisericii noastre catolice, nu-i avem în evidența preoților noștri și nu au legături de jurisdicție cu noi”. Preotul Vladimir Vorobchievici a continuat să țină slujbele în limba ucraineană, potrivit tradițiilor Bisericii Greco-Catolice Ucrainene.
În primii 20 de ani de după Revoluție, recensămintele au arătat o scădere atât a comunității ucrainene, cât și a celei greco-catolice de toate etniile.
Se remarcă o scădere a numărului de locuitori care se declară de etnie ucraineană, iar căsătoriile mixte determină o problemă legată de schimbarea limbii liturgice în biserică. În cele două secole de existență (1812-2012), asistența spirituală a comunității greco-catolice din Siret a fost asigurată de 2 capelani și 8 parohi.
În perioada 30 iulie – 1 august 2012, Vasile Bizău, episcopul greco-catolic de Maramureș, a efectuat prima vizită canonică în calitate de episcop a bisericilor greco-catolice ucrainene din Bucovina. În cea de-a doua zi, el a vizitat parohiile Clit și Rădăuți (păstorite de preotul Ioan Voloșciuc), precum și cele de la Siret și Gropeni (păstorite de părintele Vitali Popovics). Episcopul a oficiat diferite oficii religioase în fiecare parohie.
În prezent, biserica aparține de Vicariatul Greco-Catolic Ucrainean din România, cu sediul la Rădăuți. Slujbele religioase sunt oficiate în limba ucraineană.
Contact
Pr. Paroh Vasile Vitali Popovics – 0745.220.857
Primăria Orașului Siret
strada 28 Noiembrie, nr.1 localitatea Siret, cod poștal 725500, județul Suceava
telefon: +40 230 280 901
Local
- Primaria Oras Siret
Link-uri utile
- Guvernul Romaniei
- Ministerul Turismului