Societatea „Muzeul” din Siret este una din cele mai vechi din ţară, fiind înfiinţată în anul 1870 prin strădania căpitanului Joseph von Gutter, primar al oraşului, pasionat de istoria locurilor. 

Deschis în 1985, muzeul siretean a intrat în 2022 într-un amplu proces de restaurare care a prevăzut și reorganizarea expoziției permanente, prin proiectul Creșterea calității vieții în orașul Siret prin cultură, educație permanentă și spații urbane moderne, un parteneriat pe axa 13.1 la ADR Nord-Est, între Primăria Siret și Consiliul Județean Suceava. Valoarea destinată Muzeului de Istorie Siret a fost de 5.038.603 lei. A fost deschis pentru public în data de 23 mai 2024.

Cu o tematică expozițională de excepție, muzeul beneficiază de sisteme multimedia, proiecții video, sisteme de prezentare moderne și tehnologie muzeală de vârf. Expoziția permanentă cuprinde prezentarea celor mai vechi descoperiri din zona Siretului, a perioadei medievale și a unor piese unicate pentru medievalitatea românească, a celei moderne, cu date despre dezvoltarea socio-economică a localității, un interior orășenesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea, Holocaustul din Bucovina, Siretul în reprezentări cartografice și, nu întâmplător, în subsolul imobilului, o pagină uitată – plecarea evreilor din România.

Zidul exterior se constituie într-un Memorial al Holocaustului Evreilor din Bucovina, realizat cu sprijinul Yad Vashem The World Holocaust Remembrance Center, the Central Database of Shoah Victims’ Names și al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, și cuprinde numele a 51.089 de victime ale deportărilor în Transnistria.

Comments are closed.

Close Search Window