BISERICA „SFÂNTUL DUMITRU” SIRET – Cartier RUȘI
sărbătorită în data de 26 octombrie
Scurt istoric
Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” Siret, cartier Mănăstioara, cunoscută și ca Biserica Sbierenilor este un lăcaș de cult ortodox construit în jurul anului 1730 de către Ioan Sbiera în satul Țibeni și strămutat ulterior în Drumul Sucevei, în locul numit Seliște, numit Satul Vechi, respectiv cartierul Mănăstioara de astăzi, aflat în partea de vest a orașului Siret. Edificiul religios se află localizat pe Strada Lațcu-Vodă, în cimitirul ortodox al cartierului.
Satul Vechi era locuit de un număr mic de familii de români. Pe lângă aceștia, lângă pârâul de sub Dealul Horaiț, s-au așezat în secolul al XIX-lea câteva familii de emigranți ruteni. Cu acordul tacit al autorităților, ei și-au întemeiat o așezare pe care au numit-o „Staroe Selo”, o traducere liberă a toponimului Seliștea. Pe hărțile militare austriece așezarea apărea sub numele de „Russnakendorf” („Satul rusnacilor”, în limba germană), iar popular i se spunea „Russnaken” sau „Ruși”
Mica comunitate de greco-catolici ruteni folosea pentru slujbele religioase Biserica Sbierenilor, iar preotul rutean Ftoma Kalisiewicz a fost numit în anul 1810 administrator parohial al parohiei ortodoxe „Uspenia”, îngrijindu-se de asistența spirituală a credincioșilor greco-catolici.
În anul 1811 credincioșii greco-catolicii ruteni au cerut administrației guberniale de la Lemberg să aprobe înființarea unei parohii greco-catolice în oraș, iar preotul Ftoma Kalisiewicz a trecut la greco-catolici, împreună cu majoritatea enoriașilor săi.
Autoritățile au cedat Biserica Sbierenilor către comunitatea greco-catolică ruteană, iar credincioșii ortodocși din apropiere au fost arondați parohiei ortodoxe „Sfânta Treime”. Preotul Ftoma Kalisiewicz a murit în anul 1825, iar după moartea sa a început un conflict între ortodocși și greco-catolici cu privire la bisericuța de lemn.
Parohia ortodoxă „Sfântul Dumitru” a fost înființată în anul 1826, preotul Vasile Burlinschi fiind numit ca paroh. Acesta nu le-a mai permis credincioșilor greco-catolici ruteni să-și țină acolo slujbele religioase, iar în anul 1833 Parohia „Sfântul Dumitru” a fost desființată, devenind o simplă biserică de cimitir.
În data de 01 octombrie 2023 a fost reînființată Parohia „Sfântul Dumitru”, fiind numit administrator parohial părintele Puiuleț Dorin.
În cimitirul bisericii se află înmormântați preotul George Piotrovschi, ziaristul și scriitorul siretean Mihai Teliman (1863-1902), ambii profesori de la Liceul „Lațcu Vodă” din Siret.
Arhitectura bisericii
Biserica de lemn din Mănăstioara-Siret este construită în totalitate din bârne de stejar. Ea se sprijină pe un soclu de piatră. Pentru a proteja edificiul de intemperii, pereții din bârne au fost placați cu scânduri dispuse vertical și vopsite în culoarea maro. Edificiul are un acoperiș înalt din tablă.
Deasupra naosului se înalță o turlă octogonală, de dimensiuni considerabile, în vârful căreia există o cruce. Alte două cruci sunt dispuse în vârfurile a două turle false, de dimensiuni foarte mici, aflate în extremitățile de est și de vest ale coamei acoperișului.
Monumentul are plan triconic (formă de cruce). Absidele laterale din dreptul naosului au o formă poligonală cu trei laturi, latura centrală fiind mult mai mare decât celelalte două. Absida altarului are formă pentagonală și este decroșată față de restul corpului construcției. Pridvorul se încheie către vest cu o contraabsidă nedegroșată, cu trei laturi.
Contact:
Pr. Paroh Puiuleț Dorin – 0742.249.918
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61552411124728