BISERICA „SFÂNTUL NICOLAE” SIRET– Cartier Pădureni

sărbătorită în data de 6 decembrie

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Nicolae” este așezată la est de orașul Siret, la o distanță de 3 km de acesta.

Biserica din această localitate se află pe un platou situat la poalele Dealului Crucii, aflat în partea de sud a bisericii, iar la nord, la aproximativ 250 m de râul Siret. Pe locul actualei biserici au existat și ale locașuri de cult. Până în 1885, se afla o biserică din lemn. Aceasta era menționată în actele vremii de Schitul „Sf. Nicolae”, Ținutul Dorohoi, Ocolul Barhomete. Schitul a aparținut, până în 1860, de Mănăstirea „Sf. Prooroc Ilie” Dragomirna.

Între anii 1886-1887, sub pastorația preotului paroh Ioan Ionescu, fiu al satului a fost ridicată o altă biserică pe același loc. Această biserică era din piatră, în formă de navă simplă, fără turlă. Avea tavanul din scândură de brad vopsită, iar pronaosul era delimitat de doi stâlpi de stejar. Nu avea pridvor, iar ferestrele erau de formă dreptunghiulară. Parohia „Sf. Ierarh Nicolae”, înființată în 1860, a durat până în 1950, când a devenit filială a Parohiei “Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” și apoi a Parohiei „Sf. Treme” din Siret.

Actuala biserică, din piatră, a rezultat din modificarea celei vechi, între anii 1986-1987. La biserica veche s-au adăugat absidele laterale, dându-i-se formă de cruce, și s-a prelungit cu 4 metri. În această prelungire s-a construit un cafas pentru cor, zidurile s-au înălțat cu un metru, s-a turnat cupolă din beton armat și s-a construit un turn. Aceste lucrări au fost executate sub pastorația preotului Ioan Hapenciuc, paroh la Biserica “Sf. Treime” din Siret.

Între anii 1987-1988, biserica a fost pictată de pictorul G. Popescu din Rădăuți. Costul picturii a fost achitat integral de familia preotului Ioan Belța, fost paroh la această parohie în anul 1940. Tot în anul 1988, s-a construit și capelița din zid, iar la 15 august 1988 s-a sfințit biserica de către Î.P.S. Pimen Suceveanu. Parohia „Sf. Ierarh Nicolae” din Pădureni (Siret) a fost reînființată prin hotărârea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în luna martie 1996.

În anul 1997, s-a construit un loc pentru lumânări (din zid și metal). În 1998, s-a adăugat, la intrarea în biserică, un pridvor și s-a ridicat, în curte, un monument din marmură în memoria eroilor căzuți în primul și al doilea război mondial.

Contact:

Pr. Paroh – Apopei Iulian – 0745240963

e-mail: pr.iulianapopei@yahoo.com

Comments are closed.

Close Search Window